[BLOG]

Oud & Nieuw

Iedere maand schrijft Medisch Hulpverlener Ambulancezorg Gilianne (30) over het leven van een BHMer. 

Deze keer: ambulancedienst tijdens oud en nieuw, je hoort en leest er ontzettend veel over. Maar hoe is het écht als BMHer?

Ieder jaar wordt er al in september een intekenlijst opgehangen voor de feestdagen. Werken in de ambulancezorg betekent werken óf met kerst óf met oud en nieuw. Omdat kerst voor mij meer betekenis heeft, kies ik er elk jaar voor om te werken met oud en nieuw. Er wordt heel veel over gezegd en geschreven, maar hoe is het nou echt om tijdens oud en nieuw (en als BMHer!) op de ambulance te rijden? Je leest mijn ervaring hier!

Met oud en nieuw beginnen we de nachtdienst altijd eerder om de collega’s van de avonddienst op tijd naar huis te kunnen sturen. We starten op oudjaarsavond om 22:00 uur en werken door tot 07:30 uur op nieuwjaarsdag. Het is een lange dienst maar door de vele meldingen vliegt het echt voorbij. En ik vind het leuk! Het is veel op straat werken en de sfeer is over het algemeen feestelijk, ondanks de soms negatieve berichten in de media. Ik rijd met een gezellige collega waar ik het volste vertrouwen in heb en ik weet dat er voldoende politie op de been is om ons te beschermen als het echt spannend wordt. Ik neem jullie mee naar een aantal van de gereden ritten van die nacht.

Van binnen naar buiten
We beginnen met een rit die vaak voorkomt. Een mevrouw van 36 jaar ligt op de bank in de woonkamer, haar schoonzus en broer zijn bij haar. Ze hebben 112 gebeld omdat de vrouw in de gang bewusteloos is aangetroffen door haar broer. Hij heeft haar op de bank gelegd maar als ze na 15 minuten nog steeds niet bij bewustzijn is belt hij 112. Wij komen ter plaatse en zien snel dat het gaat om een zogenaamde conversiestoornis. Deze mevrouw heeft psychische klachten welke zich lichamelijk zijn gaan uiten. In haar geval heeft dit ervoor gezorgd dat zij zo erg in zichzelf gekeerd is, dat het voor haar omgeving op bewusteloosheid lijkt. Eris echter geen lichamelijke verklaring te vinden en nadat we alle controles hebben gedaan komen we tot de conclusie dat we geduld moeten hebben. 

We spreken de vrouw rustig toe terwijl ze op de bank ligt en geven haar het vertrouwen dat ze met ons kan praten. Ze komt bij en al snel wordt duidelijk dat er diezelfde avond een echtelijke ruzie is geweest en dat ze erg veel stress ervaart in de thuissituatie. Nadat we uitgebreid met haar gepraat hebben en er zeker van zijn dat er geen sprake is van huiselijk geweld laten we haar met een gerust hart achter bij haar broer en schoonzus. Deze avond is helaas niet voor iedereen feestelijk. 

Cognac en snijwonden
Het is 23:30 uur en we krijgen een melding van een mogelijke steekpartij. Er is 112 gebeld door een omstander die een jongeman van 19 jaar in een portiek heeft zien zitten. Hij zou bewusteloos zijn, onder het bloed zitten en snijverwondingen in zijn gezicht hebben. Met de nodige adrenaline rijden we die kant op. De politie rijdt op dezelfde melding af en zal als eerste ter plaatse zijn. Bij aankomst zien we dat het gelukkig allemaal meevalt. De jongen zit alleen op de betonnen trap in het portiek welke hij volledig heeft onder gebraakt. Naast hem staat een lege fles Cognac. Hij heeft wat oppervlakkige snijverwondingen in zijn gezicht en hals. De jongen is fors geïntoxiceerd van alcohol en er valt niet met hem te communiceren. Het enige wat hij mij kan vertellen is dat de snijverwondingen door ‘andere mannen’ zijn toegebracht. Uiteraard zijn deze mannen in geen velden of wegen te bekennen. 

In de straat rollen buurtbewoners duizendklappers uit in het vooruitzicht op de aanstaande jaarwisseling, terwijl wij de jongeman letterlijk bij kop en kont pakken en op de brancard leggen. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat is een veelgebruikte uitdrukking in ons vak. We staan naast de brancard achter de ambulance als het vuurwerk de lucht in gaat. We wensen elkaar en de agenten die bij ons zijn een gelukkig nieuwjaar en ontfermen ons verder over de dronken jongeman. We verzorgen zijn oppervlakkige verwondingen en brengen hem naar het ziekenhuis waar hij zijn roes uit zal slapen. Happy new year!

Oud, nieuw en alcohol
De rest van de nacht worden we vaak geconfronteerd met alcohol gerelateerde ritten. Dit is niet geheel verrassend tijdens een oud en nieuw nachtdienst, maar toch verbaast het ons elke keer weer hoeveel er wordt gedronken en hoever mensen van de wereld zijn. Er wordt met glazen gegooid in cafés, agenten die patrouilleren in de wijk worden bekogeld met vuurwerk en jonge mensen liggen laveloos op straat. Snijverwondingen, brandwonden en bebloede gezichten zijn het resultaat. ‘Gelukkig’ staan we deze nacht ook gewoon bij een dame van 86 met pijn op de borst. Alsof het een normale nacht is. 

Heb jij zelf mooie, ontroerende of heftige ervaringen als BMHer? Ik hoor ze graag! Mail mij op gilianne@spoedkracht.nl.

Tot de volgende blog!

Gilianne is naast Medisch Hulpverlener Ambulancezorg ook een van de drijvende krachten achter Spoedkracht. Ben je benieuwd naar haar verhaal of wil je gewoon meer weten? Stuur haar dan een berichtje via gilianne@spoedkracht.nl

Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on facebook
Deel op Facebook

'Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat'

Gilianne, BMH Ambulancehulpverlener